Bespaar tot 30% 

Meest gemaakte fouten bij kiezen warmtepomp

Met een warmtepomp verwarmt het water of lucht energiezuinig (en dus milieuvriendelijk). Standaard moeten alle airconditioners die in de Europese Unie worden verkocht een warmtepomp bevatten. Je haalt warmte uit een bron (grondwater, lucht of bodem) en verwarmt hiermee het water uit je verwarming, hottub, vloerverwarming of zwembad. Net als een koelkast wordt warmte uit de producten gehaald. Om dit te doen, hoeft het buiten niet warm te zijn en zelfs in hartje winter kunnen sommige warmtepompen nog prima werken. We willen je graag informeren over een aantal veel voorkomende valkuilen en fouten bij het kopen van een warmtepomp.

Landelijke subsidies

Je kunt aanspraak maken op een landelijke subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp. Je moet hier voorzichtig in zijn, want niet alle warmtepompen voldoen aan de eisen hiervoor. Vaak worden er warmtepompen gekocht in de veronderstelling dat een subsidie kan worden verkregen om uiteindelijk niet in

aanmerking te komen. In de subsidie aanvragen wordt een onderscheid gemaakt tussen particulieren en bedrijven.

  • ISDE: Particulieren kunnen gebruik maken van de ISDE. Dit is een landelijke subsidie voor diverse energiebesparende apparaten. Deze omvatten de warmtepomp, maar ook pellet kachels, biomassa ketels en zonneboilers. Bekijk goed welke warmtepomp je koopt. Het moet een lucht-water, grondwater of water-water warmtepomp zijn die is opgenomen in de lijst van het RvO. Airconditioners vallen hier iet onder.
  • Regionale subsidies: Vergeet niet contact op te nemen met je gemeente om te inventariseren of er geld is voor energiebesparende investeringen. Uiteraard vraag je de voorwaarden direct aan, voordat je de aankoop van de warmtepomp doet.
  • Ondernemerssubsidie: Zakelijke gebruikers kunnen ook gebruik maken van ISDE. Daarnaast zijn een aantal aftrekbare posten mogelijk. Ook hier gelden strenge eisen aan het product dat je koopt. Controleer daarom altijd de milieulijst voordat je koopt.


Bespaar geld

Een veel voorkomende fout bij warmtepompen is de poging om geld te besparen op aanschafkosten. Er zijn diverse soorten pompen en er is een groot verschil in efficiëntie. De goedkoopste warmtepomp gebruikt de luchtwarmte om het water te verwarmen. Aangezien de luchttemperatuur niet constant is, zul je merken dat deze in de winter minder efficiënt zijn en je een reserveboiler moet gebruiken. De duurste alternatieven zijn warmtepompen die warmte uit de bodem of het grondwater halen. Omdat het grondwater een constante temperatuur heeft, produceert deze pomp altijd voldoende warm water. Als gevolg hiervan bezuinig je meer, wat op zijn beurt betekent dat je je geld sneller terug krijgt.

Graafwerkzaamheden

Een van de redenen waarom veel mensen geen warmtepomp kopen is de angst dat er veel in de tuin zal moeten worden gegraven. Maar ook iemand in een appartementencomplex of zonder tuin kan een warmtepomp hebben. De tuin hoeft niet voor alle warmtepompen te worden gebruikt. Kies je voor een grondwater warmtepomp, dan worden de leidingen een halve meter onder het tuinoppervlak geplaatst. Kies je voor een waterwater warmtepomp, dan worden er twee putten in het grondwater gegraven. Er kan ook een luchtwater warmtepomp aangeschaft worden, die bestaat uit een buitenunit. Mensen zonder tuin of mensen die niet in hun tuin willen laten graven, kunnen ook gemakkelijk een warmtepomp hebben en energiekosten besparen.

Terugverdienen

Warmtepompen zijn bepaald niet goedkoop. Je moet er duizenden euro’s en soms tienduizenden euro’s aan uitgeven. Aan de andere kant loont een warmtepomp. Omdat de aankoop investering zo groot is, wordt er soms van uitgegaan dat dit lang zal duren, maar een warmtepomp is zo zuinig dat je eigenlijk heel snel kan beginnen met de besparingen. Natuurlijk, de terugverdientijd varieert afhankelijk van de situatie, maar gemiddeld kun je tien jaar aanhouden.

HR ketel goedkoper?

De meeste mensen kopen een warmtepomp als het tijd is om een nieuwe boiler te kopen. Nog steeds wordt er een HR ketel verkozen boven een warmtepomp omdat de investering een stuk lager is. HR ketels zijn zeker zuinig en zullen waarschijnlijk een zeer positieve verbetering van het energieverbruik betekenen, maar warmtepompen zijn vier keer efficiënter. Daarom is de eerste investering hoger, maar de terugverdien tijd en de besparingen van warmtepompen zijn korter en hoger. Kies je voor een hybride warmtepomp aangedreven door een HR-ketel, dan kost je dit gemiddeld 4000 euro zonder subsidie. Dit is bijna net zo duur als een nieuwe ketel. Daarom wordt een hybride warmtepomp meestal terugverdiend in acht jaar.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van een warmtepomp en op zoek naar betrouwbare informatie over de kosten, zodat je zelf kan berekenen wat de economische vooruitzichten zullen zijn? Vraag dan nu alle informatie over de kosten van warmtepompen aan.

About the author
admin
Join the discussion