De enige site waar vakspecialisten zelf naar refereren!
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heeft u mechanische ventilatie* ? Heeft u PV-panelen ?  Zo ja, denk dan eens aan een warmtepomp-boiler. Een warmtepompboiler gebruikt energie uit de ventilatielucht om efficiënt en milieuvriendelijk tapwater te verwarmen. Deze warmtepomp gebruikt, naast energie uit de ventilatielucht, elektrische energie uit het net voor de compressor.  Op deze manier kunt u dus tapwater verwarmen zonder aardgas met (deels) zelfopgewekte stroom.

*Mechanische ventilatie: er komt verse lucht via roosters uw woning binnen, in uw woning hangt een ventilator(box) die 24 uur lucht afzuigt.

 

warmtepompboiler uitleg en info

Een warmtepomp-boiler is een speciale warmtepomp die met energie uit de buitenlucht of afgezogen ventilatielucht uit de woning tapwater opwarmt.  Ze zijn verkrijgbaar met een geïntegreerd of losstaand sanitair water voorraadvat. In Nederland komt het type dat gebruik maakt van ventilatie lucht het meest voor.

 

Het voordeel van een warmtepomp-boiler is dus dat het de warmte ventilatielucht die normaal de woning uitgaat eerst gebruikt. Door de relatief hoge temperatuur van die ventilatie lucht kan het rendement van de warmtepomp-boiler gunstig zijn.

Als u een WTW unit heeft (die warmte uit de woning mixt met de buitenlucht die wordt aangezogen) kunt u geen warmtepompboiler toepassen. Je kunt de ventilatielucht immers maar 1x goed gebruiken, een goede WTW unit koelt de ventilatielucht al tot nagenoeg de buitentemperatuur uit.

Een warmtepompboiler heeft een beperkt vermogen, immers in een woning wordt maar een bepaald aantal m³ lucht per uur afgezogen, de energie die kan worden onttrokken is dus beperkt / afhankelijk van deze lucht hoeveelheid.

 

Meer ventileren heeft geen zin, immers meer afzuigen uit de woning betekend dat ook meer buitenlucht de woning in komt en die moet weer verwarmd worden.
Meer energie onttrekken uit de bestaande hoeveelheid ventilatielucht heeft ook geen zin, nu halen we bijvoorbeeld 10ºC energie uit de lucht, de lucht komt met 20ºC naar binnen in de warmtepompboiler en voeren we met 10ºC naar buiten. Als we uit dezelfde hoeveelheid lucht meer energie onttrekken betekend dat bijvoorbeeld dat we met 0ºC naar buiten gaan in plaats van met 10ºC. Daardoor komt de ‘verdampertemperatuur’ gemiddeld lager te liggen en dat heeft weer invloed op het rendement (het verschil tussen bron en doel wordt groter)

 

Vermogen van een warmtepompboiler

Uitgaande van de normale hoeveelheid lucht die in een woning wordt afgezogen hebben de meeste warmtepompboilers een afgegeven vermogen van ca. 1 tot 2 kW.

 

Met een gezin van 4 personen heb je normaliter aan 300 liter warm water per dag genoeg.
Als je 300 liter water wil verwarmen van 10 graden naar 60 graden is:
50 (verschil temperatuur tussen 10 en 60) x 300 = 15000
15000 : 860 (reken getal van water afgeleid van Q=MxCxDeltaT) = 17,55 kWh nodig

Als de warmtepomp-boiler 1,2 kW levert is dus 17,55 kWh : 1,2 = 14,6 uur nodig.

 

Een warmtepomp-boiler volstaat dus, in een normale woning en gezinssituatie, in de behoefte van warm tapwater.

 

Warm tapwater verbruik en resultaat met warmtepomp -boiler

warmtapwaterindicatietabel

We nemen het reken getal uit de tabel voor een gezin van 3 personen, per jaar is 3000 kWh nodig aan energie voor tapwater.

tapwaterboilers warmtepompboilers,
 gas en elektrisch

Verbruik per jaar A 3000 kWh nodig : COP (2,8) = 1071 kWh (x elektra € 0,20 per kWh) = € 214, -*
Verbruik per jaar B 3000 kWh nodig (COP = 1 bij elektraboiler) = 3000 (x elektra € 0,20 per kWh) = € 600,- *
Verbruik per jaar C 3000 kWh nodig : (8,8 netto inhoud aardgas Groningen) = 340 m³ gas (x gas € 0,65 per m³) = € 221,-*

*Rekent u met de m³ gas en kWh elektra prijs die u zelf betaald op dit moment
*Het stilstand verlies van de toestellen hebben we niet meegerekend / daar we in dit voorbeeld bij alle 3 de tapwater bereiders een voorraadvat gebruiken gaan we er van uit dat deze nagenoeg gelijk liggen.

 

ZON:

U kunt voor alle 3 de boilers een thermische zonneboiler plaatsen, alles wat de zon doet hoeft het toestel dan niet te doen.
U kunt PV panelen plaatsen waarbij de zonnestroom bij kan dragen voor toestel A en B (elektra)

 

Tekening warmtepomp-boiler met platenwisselaar als condensor:

werking warmtepomp boiler voorbeeld 1

Tekening warmtepompboiler met condensor om het vat

warmtepompboiler condensor om het vat

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Warmtepomp in de vrieskou

Vandaag duiken we in de wereld van warmtepompen en ontdekken we hoe

Is een warmtepomp nog rendabel in 2024?

In 2024 staan we voor belangrijke beslissingen als het gaat om duurzaamheid

Waterstof ketel

In Nederland worden cv-ketels voor het eerst op waterstof gedraaid. Een belangrijke