Bespaar tot 30% 

Warmtepomp prijzen + kosten (per jaar)

Warmtepomp kosten prijs

Wat is de prijs van een warmtepomp en verdien ik die prijs wel terug?

De prijs van een warmtepomp hangt natuurlijk van een aantal zaken af;

 • Hoe groter je woning is, des te meer vermogen zal er nodig zijn om die te verwarmen, is je huis echter supergoed geïsoleerd dan kan de grote van het warmtepomp vermogen weer meevallen.
 • Hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe duurder het toestel.
 • Vergeleken met een CV-ketel is de aanschaf van een warmtepomp installatie een stuk duurder. Echter ga je dan over een periode van 15 jaar, de jaarlijkse kosten voor verwarmen, inclusief de energierekening, vergelijken dan wint soms de warmtepomp het m.b.t. kosten van de ketel.
  Zie hier een voorbeeld over hoe je een terugverdien berekening kunt maken.

*Tip:

Hybride warmtepomp kopen? Vergelijk eerst gratis tot 4 offertes. Vul het offerteformulier in en ontvang de offertes in uw mailbox. Een vergelijking levert u een besparing tot wel 30% op!

Daarnaast speelt het natuurlijk een rol welke warmtepomp wordt gekozen.
Algemeen overzicht aanschaf- en installatiekosten warmtepomp:

Type warmtepomp Extra info Kostprijs
Lucht/lucht multisplit geplaatst, exclusief btw met 1 buitenunit en twee binnenunits (opm.: geen volledige woning) Vanaf €4.000 à €5.000
Lucht/Water split geplaatst, exclusief btw exclusief radiatoren of vloerverwarming inclusief  warmwaterproductie (opm.: volledige woning) Vanaf €10.000
Bodem/water, horizontale BWW monoblok geplaatst, exclusief btw exclusief radiatoren of vloerverwarming inclusief warmwaterproductie (opm.: volledige woning) Vanaf €11.000
Bodem/water, verticale BWW
monoblok
geplaatst, exclusief btw exclusief radiatoren of vloerverwarming inclusief  warmwaterproductie (opm.: volledige woning) Vanaf €13.000
Water/water monoblok geplaatst, exclusief btw exclusief radiatoren of vloerverwarming inclusief warmwaterproductie (opm.: volledige woning) Vanaf €15.000

 

NOOT: in bovenstaand overzicht is geen rekening gehouden met de subsidie die er thans is.

Installatie subsidie:
Lucht/water bivalent met ketel € 1000 – 1500,-
lucht-water warmtepomp €2150 – 3400,-
brine/water bodem €2800 – 4000,-

Met betrekking tot besparing  treft u op onze site natuurlijk ook rekenvoorbeelden.

 

Het rijtje warmtepomp aanschaf + installatie kosten van duurst naar minst duurst:

 

 

 • Warmtepomp met open bodem bron
 • Warmtepomp met gesloten bodem bron
 • Warmtepomp lucht/water
 • Warmtepomp lucht/lucht
 • Kleine lucht/water warmtepomp in hybride opstelling met cv ketel, waarbij de ketel het tapwater verwarmd en in de winter bijspringt voor woningverwarming.

 

 

Is een warmtepomp duurder dan een CV-ketel ?

De aanschafprijs van een warmtepomptoestel is  dus duurder dan van een CV ketel toestel. Een warmtepomp is dan ook een geheel ander soort toestel dan een ketel.  De meeste kosten die u  voor een warmtepomp betaald zitten thans in de ontwikkelingskosten die de fabrikanten maken om een zo goed mogelijk product te kunnen leveren. De verwachting is dat de warmtepomp verkoop prijzen (product prijzen) ter zijner tijd  zullen halveren t.o.v. het niveau nu (2016) .

Wanneer ‘ter zijner tijd’ zal zijn is lastig maar wat in de ‘ketel wereld’  en ‘airco wereld’  is gebeurd zal beslist ook ’n keer in de warmtepompwereld gebeuren. Op het moment dat er ’n paar fabrikanten met prijzen gaan stunten zal het merendeel ongetwijfeld gaan volgen; Die ruimte komt er ook zodra ontwikkelkosten terug nemen en de productie hoeveelheid toeneemt.

Als u vandaag voor een aanschafkeuze staat is het echter niet verstandig om dat tijdstip af te wachten, dat kan nl. 3- maar ook 10 jaar verder zijn.  In de toekomst kijken blijft lastig tot zelfs onmogelijk.

De terugverdientijd van een warmtepomp t.o.v. een ketel ligt thans meestal ergens tussen de 10 tot 16 jaar. Als u voor een nieuwe aanschaf staat bent u dus over het algemeen aan het eind van het nieuwe toestel niet duurder uit geweest dan dat u de keuze voor een warmtepomp niet gemaakt zou hebben. Het onderling prijsverschil tussen de betrouwbare merken is verder niet zo heel erg groot. Daarnaast geldt dat een warmtepomp in een kleinere woning eerder terug verdiend is dan een warmtepomp in een grotere woning.

Tussendoor zijn er ook wat goedkope warmtepompen, voornamelijk geïmporteerd uit China, op de markt geweest, maar die zijn net zo snel weer verdwenen dan dat ze kwamen. Verschillende ondernemers en kopers hebben ‘zich zelf in de vingers gesneden’;  Het rendement, kwaliteit en levensduur bleek erg tegen te vallen. Zo af en toe duiken er nog steeds van die merken op. Vraagt u de verkoper desnoods of u mag spreken met iemand die het aangeboden merk al minstens 5 jaar heeft staan. Het best koopt u een bekend Europees of groot Europees gericht merk ook al zijn die wat duurder.  Goedkoop wordt in de praktijk heel vaak ‘duur koop’.

Op onze pagina Vergelijk op kosten  hebben we een voorbeeld uitgewerkt met berekeningen voor een woning met een GO (gebruiks oppervlak) van 152 m² (redelijk grote woning).

Daar kwam uit:

 • HR ketel : energie verbruik per jaar: € 1.054,-
  Totaal kosten aanschaf + 15 jaar energieverbruik € 18.010,-
  omgerekend per jaar wordt dit dus: € 1200 ,-
 • Lucht/water warmtepomp, energie verbruik per jaar: € 747,-
  Totaal kosten aanschaf + 15 jaar energieverbruik € 17.705,-
  omgerekend per jaar wordt dit dus: € 1180,-
 • Bodem warmtepomp, energie verbruik per jaar: € 666,-
  Totaal kosten aanschaf + 15 jaar energieverbruik: € 20.790,-
  omgerekend per jaar wordt dit dus: € 1386,-
 • Hybride installatie, energie verbruik per jaar: € 885,-
  Totaal kosten aanschaf + 15 jaar energieverbruik:  €17.165,
  omgerekend per jaar wordt dit dus: € 1144,-

Stel dat in deze woning ook gekoeld zou worden dan is het resultaat:

 • HR ketel + airco:  totaal toestel + energiekosten per jaar: € 1435,-
 • Lucht/water warmtepomp, totaal toestel + energiekosten per jaar: € 1362,-
 • Bodem warmtepomp, totaal toestel + energiekosten per jaar: € 1401,-
 • Hybride installatie, totaal toestel + energiekosten per jaar: € 1379,-

Invloed van de warmtepomp subsidie (ISDE)

In bovenstaand rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met de subsidie die er thans voor warmtepompen is.
In dit voorbeeld ontvangen wij subsidie:
HR ketel:  geen
lucht/water warmtepomp van 6 kW:  € 2100,-  (: 15 jaar = 140 euro)
Bodem warmtepomp van 6 kW: € 2800,-   (: 15 jaar = 186 euro)
Hybride warmtepomp van 2 kW:  €1000,- (: 15 jaar = 66 euro)

Het lijstje kosten per jaar,  zonder koelen, wordt dan:

 • HR ketel :  omgerekend per jaar : € 1200 ,-
 • Lucht/water warmtepomp,  omgerekend per jaar: € 1040,-
 • Bodem warmtepomp, omgerekend per jaar: € 1200,-
 • Hybride installatie,  omgerekend per jaar: € 1078,-

Per saldo is in dit voorbeeld de aanschaf van de HR ketel t.o.v. een bodem warmtepomp over 15 jaar gezien precies even duur.  Wetende dat we langzaam richting een ‘all electric’ oplossing gaan, bent u dus, door nu te kiezen voor de warmtepomp al gereed voor de toekomst !

De terugverdientijd in dit voorbeeld, tussen ketel en bodem warmtepomp, is dus 15 jaar.
De geboorde bron gaat echter wel 30 jaar mee, dus in het verlengde hiervan zal de 15 jaar daarna de warmtepomp ‘n stuk gunstiger uit pakken.    In dit voorbeeld gingen we ook uit van een redelijk grote woning, in een iets kleinere woning verdient de warmtepomp zich sneller terug.
Overigens geldt ook hier:  Reken eventueel het voorbeeld na met de cijfers die u heeft uit offerte en eigen woning.

Extra aanvulling:

Denkt u bij aanschaf van een warmtepomp ook aan:

 • De grote van de hoofdzekering van de woning zal soms net een stapje groter moeten zijn bij de keuze van een warmtepomp, immers deze gebruikt stroom en geen gas.  Een grotere hoofdzekering geeft hogere vaste kosten aan de kabelmaatschappij. Daarin tegen als u geen gasaansluiting meer heeft bent u die vaste kosten weer kwijt.
 • Als u een warmtepomp aanschaft moet uw afgifte systeem ‘laag temperatuur’ zijn, denk daaraan bij de keuze van radiatoren, convectoren en vloerverwarming (de vloerverwarmingsverdeler voor de warmtepomp heeft geen eigen pomp nodig)
 • De opstelling van de warmtepomp, is er voldoende technische ruimte en waar kun je bij de keuze van een lucht/water warmtepomp het best de buitenunit plaatsen.
 • Is de installateur die ik kies wel gecertificeerd voor de werkzaamheden?
 • Bent u in de toekomst van plan om uw woning te vergroten ?  Zo ja,  neem dit vast mee in de keuze van het warmtepompsysteem dat u kiest (Bij een groter vermogen is bijvoorbeeld bij een bodem warmtepomp een grotere bron nodig / meer boormeters)
 • Vraag meerdere offertes aan en vraag de aanbieder daarbij om de uitgangspunten van zijn aanbieding, zoals te verwachten verbruik, gekozen vermogen.

Denk ook aan hr+++ glas voor bijvoorbeeld een schuifpui.