De enige site waar vakspecialisten zelf naar refereren!
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De Thermodynamische warmtepomp wordt in ons land niet zoveel toegepast, in zuid Europa, daar waar het iets warmer is, zie je deze wat vaker. Het verschil met de veel vaker toegepaste lucht/water-warmtepomp zit hem in de manier waarop de energie uit de omgeving wordt gewonnen. Een lucht/water-warmtepomp onttrekt de warmte aan de buitenlucht met behulp van een ventilator, de buitenlucht wordt middels de ventilator over de verdamper gevoerd waar het koudemiddel inzit.
De thermodynamische warmtepomp heeft buiten platen of buisjes met of zonder lamellen waar het koudemiddel meteen doorheen stroomt.

Thermodynamische warmtepompen kunnen ook voortdurend energie halen uit de omgevingslucht, zelfs bij zeer strenge vorst.  En ook hier geld: hoe hoger de buitentemperatuur, hoe hoger de COP.  Een nadeel is, dat zodra de buitentemperatuur onder de 6 graden komt, de panelen aan de buitenkant bevriezen.  Deze thermodynamische panelen hebben normaliter geen ontdooi functie, dus het ijs kan langzaam dikker worden waardoor het onttrekken van energie steeds lastiger wordt. Hierdoor loopt het rendement uiteraard terug.

Een voordeel van het systeem is dat de compressor vaak binnen kan blijven in een goede geluidsdichte kast en er buiten geen ventilator nodig is, lekker stil dus.

thermodynamische panelen.

Thermo dynamische panelen op dak, voor alleen energieonttrekking uit de buitenlucht.


ijspick

Deze buitenunit heeft de bijnaam ‘ice-stick’ ook wel ‘ijslollie’ het is een buizen circuit waardoor het koude middels stroomt en energie onttrekt aan de buitenlucht. Op de plaatje, bij een buitentemperatuur van 5 graden, zie je al ijsvorming ontstaan.


verdampers

Op deze foto een hele rij met verdampers voor thermodynamische warmtepompen.


thermodynamisch paneel

Een thermodynamisch paneel (verdamper) met zichtbaar ijsvorming.


panelen

Thermodynamische panelen, in meerdere kleuren leverbaar. Meestal wordt gekozen voor zwart.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Warmtepomp in de vrieskou

Vandaag duiken we in de wereld van warmtepompen en ontdekken we hoe

Is een warmtepomp nog rendabel in 2024?

In 2024 staan we voor belangrijke beslissingen als het gaat om duurzaamheid

Waterstof ketel

In Nederland worden cv-ketels voor het eerst op waterstof gedraaid. Een belangrijke