De enige site waar vakspecialisten zelf naar refereren!
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In Nederland worden cv-ketels voor het eerst op waterstof gedraaid. Een belangrijke stap. Waterstof zou kunnen bijdragen aan een schone en duurzame voorziening in energie. Maar wat is waterstof precies? Waarom is het zo veelbelovend? Kun je het binnenkort thuis gebruiken?

Waar komt het vandaan?

Waterstof is eigenlijk geen energiebron maar een energie drager. We moeten het produceren voordat het wordt gebruikt. Dat kan door waterstof uit aardgas te halen, maar daar komt CO2 bij vrij en dat is precies wat we willen vermijden. Het is ook mogelijk om waterstof uit water te halen met behulp van een techniek genaamd elektrolyse. Elektrolyse verdeelt water in zuurstof en waterstof. Dit levert gelukkig geen schadelijke uitstoot op, maar vereist wel veel elektriciteit. Als we deze elektriciteit duurzaam kunnen opwekken, bijvoorbeeld met zonne-energie, dan hebben we een ineens een zeer interessant alternatief voor fossiele brandstoffen.

We kunnen waterstof opslaan.

Zonnepanelen produceren elektriciteit, maar bedrijven en consumenten kunnen die elektriciteit niet gebruiken op het moment dat dit het meest nodig is. We hebben bijvoorbeeld veel energie nodig in de winter, vooral als zonnepanelen in deze periode heel weinig energie leveren. We hebben geen technologie waarmee we elektriciteit gemakkelijk en efficiënt kunnen opslaan gedurende enkele maanden. Daarom kan het heel interessant zijn om de opgewekte energie van windturbines en zonnepanelen in waterstof om te zetten. Het grootste voordeel van waterstof is dat we het gemakkelijk kunnen opslaan en transporteren.

Waterstof via het bestaande net

Waterstof is een geschikt gas voor de cv-ketel. Op waterstof koken is ook technisch mogelijk. Maar het belangrijkste voordeel van waterstof is misschien wel dat de benodigde infrastructuur er al is. In de afgelopen zestig jaar hebben we in Nederland een uitgebreid aardgasnet opgebouwd. Het netwerk goed verspreid en nog steeds in perfecte staat. Met een paar kleine aanpassingen zou het gebruikt kunnen worden voor waterstoftransport. Zodra de waterstofproductie begint, is het heel gemakkelijk om het de woningen in te krijgen.

Waterstof moet in een andere ketel

Wanneer waterstofgas door de pijpleiding stroomt, kan de ketel in jouw huis niet zomaar overschakelen van aardgas naar waterstof. Waterstof vereist een andere brander. In de meeste gevallen betekent dit dat je de huidige ketel moet vervangen. Als je die eenmaal in huis hebt, dan kan het bestaande systeem precies blijven werken zoals dat nu gaat.

Word isoleren overbodig?

Waterstof zal een belangrijk alternatief zijn voor aardgas. Maar waterstof is niet gratis. Er is geld nodig om de hernieuwbare energie op te wekken die nodig is bij de productie. Transport naar de huizen kost ook geld. Zo zou het kunnen dat je meer geld betaald voor een kubieke meter waterstof dan voor aardgas. Er moet nog veel gebeuren voordat we hier van een succes kunne spreken. Maar zelfs in het tijdperk van waterstof zullen je energiekosten aanzienlijk lager zijn als jouw huis de warmte kan vasthouden. Daarom blijft isolatie een van de meest verstandige maatregelen om jouw huis duurzamer te maken.

Hoe kunnen we overschakelen op waterstof?

In de vorige eeuw stapte Nederland stap voor stap over op aardgas. Het is zeer aannemelijk en technisch mogelijk dat een verandering naar waterstof op dezelfde manier zal plaatsvinden. Voordat dit gebeurt, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof produceren. En daarnaast een zeer groot aantal windturbines en zonnepanelen om de elektriciteit te produceren die nodig is voor de productie. Het distributienetwerk bestaat al in de vorm van een bestaand aardgasnet. Centrale verwarming is ook op grote schaal beschikbaar in de meeste huishoudens. Waterstofproductie is waarschijnlijk het grootste probleem.

Geen experiment.

Als we liever waterstof gebruiken voor het verwarmen en koken, dan gaat het lukken. Waterstof wordt vaak gebruikt als brandstof, vooral in de industrie. In de meeste gevallen wordt deze waterstof geproduceerd door het delen van aardgas. Hierdoor is de productie nog niet duurzaam, maar waterstof heeft al bewezen een uitstekende energiedrager te zijn. Het heeft wellicht wat meer tijd nodig om zich verder te ontwikkelen.

Wat kunnen we met waterstof?

Zodra de waterstofproductie begint, zijn de mogelijkheden enorm. Energie kan bijvoorbeeld in brandstofcellen worden gebruikt. Een brandstofcel levert elektriciteit op basis van waterstof en warmte aan huis. Deze elektrische kan worden gebruikt voor elektrische auto’s en allerlei elektrische apparaten rond het huis.

Wil je ontdekken hoe je duurzamer kunt leven? Vraag dan nu een gratis offerte aan en zet de eerste stap naar een groenere en voordeliger huishouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Warmtepomp in de vrieskou

Vandaag duiken we in de wereld van warmtepompen en ontdekken we hoe

Is een warmtepomp nog rendabel in 2024?

In 2024 staan we voor belangrijke beslissingen als het gaat om duurzaamheid

Waterstof ketel

In Nederland worden cv-ketels voor het eerst op waterstof gedraaid. Een belangrijke