Gerelateerd 'aan warmtepompen'

Een warmtepomp installatie bevat naast de warmtepomp zelf natuurlijk ook nog meerdere componenten, vloerverwarming bijvoorbeeld is een van de meest toegepaste afgiftesystemen bij toepassing van een warmtepomp. Maar ook bij CV ketels wordt vloerverwarming al veelvuldig toegepast in bijvoorbeeld de woonkamer en keuken.  Toch verschillen de systemen onderling wel van elkaar, de vloerverwarmingsverdeler voor een CV ketels is meestal een mengverdeler en voorzien van een circulatiepomp, de vloerverwarmingsverdeler voor een warmtepomp is geen mengverdeler en bevat geen circulatiepomp.  Ook over bijkomende techniek valt dus best wat te vertellen.

Onder het kopje ‘gerelateerd’ gaan we dan ook in op een aantal technieken die samen met een warmtepomp kunnen worden toegepast.

Warmtepomp techniek bestaat uit meer dan alleen de warmtepomp

Thermische zonenergie is uitstekend in te zetten om tapwater voor te verwarmen, ‘gratis’ energie van de zon is immers nooit weg, al de warmte die de zon kan leveren om tapwater ‘voor’ te verwarmen is meegenomen.  In de zomer, als de zon op zijn best is, zal de warmtepomp zelfs niet meer in hoeven te komen om tapwater ‘na’  te verwarmen. Thermische zon ook inzetten voor verwarming is iets minder logisch, immers in de zomer heb je die niet nodig in ons land. In voor- en najaar zou de zon ’n klein beetje kunnen bijdragen. Ook wordt thermische zonenergie weleens gebruikt om een bodembron te regenereren, dit is vooral handig indien u geen gebruik maakt van passieve koeling. Of om in het najaar de bron ‘winterklaar’  te maken.

Daarnaast is zonenergie natuurlijk ook te gebruiken in de vorm van PV panelen welke zonenergie omzetten in elektriciteit.  U warmtepomp gebruikt elektriciteit en de zon levert deze. Alleen het vinden van een ‘balans’ is natuurlijk heel lastig. Immers ook hier geld weer dat de zon in de zomer het meest aan elektrische energie zal opwekken en u gebruikt op dat moment het minste energie voor verwarming. Zolang het salderen van toepassing is, is het inzetten van PV natuurlijk het meest gunstig voor u als eindgebruiker / betaler van de energierekening.

Wellicht is het ook interessant om de bovenstaande twee genoemde manieren van zon-energie eens te vergelijken,  zon thermisch versus PV, we doen dat dan ook voor u.

Sinds we meer te horen krijgen dat er geen gas-aansluiting meer komt in woningen , wordt de warmtepomp aantrekkelijker omdat deze gebruik maakt van elektrische energie. Soms komt dan de vraag bij mensen op zijn er dan geen elektrische cv-ketels.  Jawel die zijn er, alleen die zijn niet echt ‘zuinig’ met energie. Elke Kilowattuur elektra kan 1 op 1 worden omgezet in warmte. Maar als je bedenkt dat in één m³  gas zo’n  8,8 kWh netto aan energie zit.  Is  8,8 kWh dus gelijk aan 1m³ gas.   Stel dat je voor 1 kWh elektra € 0,20 moet betalen en voor 1 m³ gas € 0,65.   Je zou dan simpel kunnen stellen dat elke 8,8 kWh nodig voor verwarming met gas 0,65 kost en met elektra (8,8 x 0,20) € 1,76 Of wel 2,7 maal zo duur als gas. Een warmtepomp met een COP van 4,5 gebruikt uit het net  voor elke KWh afgeleverde energie maar 0,22 kWh uit het net.  Dan kost elke 8,8 kWh af te geen energie dus (8,8 x .22) = 1,9 kWh elektra of wel € 0,38 .   Om dit verhaal even af te maken.
Stel dat je nu 1500 m³ gas verbruikt, dan zijn de energie kosten: 975 euro per jaar
Met een elektrische ketel (1500 x 8,8) 13200 kW x 0,20 = 2640 euro per jaar !
Met een warmtepomp (COP 4,5)  (13200 : 4,5) 2934 kWh x 0,20 is 587 euro per jaar!
U snapt meteen waarom een elektrische ketel niet aantrekkelijk is.

Graaddagen zijn een handig hulpmiddel om het energieverbruik beter in te schatten, het ene jaar kan immers gemiddeld kouder zijn dan het andere, dat geld ook voor elke maand in een jaar natuurlijk. Door energieverbruik voor verwarming te relateren aan graaddagen is betere vergelijking mogelijk. Stel dat u uw woning geïsoleerd heeft met spouwmuur isolatie, het jaar erop kunt u middels graaddagen en stookkosten vergelijk beter bepalen wat de isolatie u gebracht heeft.

Als u een nieuwe woning wil bouwen moet deze aan bepaalde eisen voldoen, zo moet er onder andere een EPC berekening worden gemaakt. De EPC toont aan hoe goed uw woning moet zijn geïsoleerd en welke methode worden gebruikt voor verwarmen, koelen en tapwater.

Een douche WTW is een van die leuke uitvindingen om op eenvoudige wijze toch wat energie terug te winnen. Gebruikt warm douche water wordt langst de koud water aanvoer richting ketel geleid en verwarmt zodoende het water alvast iets voor. Dat scheelt weer in het energieverbruik.

Een Woning kan niet zonder goede ventilatie, hoe meer ‘kierdicht’ de woning wordt ontworpen hoe belangrijker ventilatie wordt. Verse lucht is nodig voor u om ‘te ademen’ en ventilatie voorkomt ook vochtproblemen in een woning. Natuurlijk kost het energie om de koud aangezogen buitenlucht in de winter te verwarmen, maar het is noodzaak.

Sommige mensen hebben zoveel PV panelen geplaats dat ze eigenlijk energie over hebben, op dat moment is het wellicht leuk om eens te denken aan een PV boiler of ook wel zonnestroomboiler genoemd.  U warmt dan middels de stroom van de PV panelen tapwater op. Dit systeem zal in de toekomst, als het salderen ophoudt te bestaan, aantrekkelijker worden om te worden toegepast. In plaats van onvoordelig terug leveren van energie kunt u het dan beter zelf benutten.

Over een CV-ketel hoeven we natuurlijk niet zo veel te vertellen, de rendementen zijn in de loop der tijden verbeterd en inmiddels is het verboden om nog ‘verbeterd rendement’ ketels te verkopen. Alle ketels die nu op de markt komen moeten minstens HR ketels met een hoog rendement zijn. Het verschil wat nog wel een rol speelt bij de keuze is het tapwatercomfort dat wordt uitgedrukt met een zgn. CW label.

In grote installatie worden soms meerdere toestellen aan elkaar geknoopt met leidingen, een oude en bekende methode hiervoor is het Tichelmann systeem, hoewel met openverdelers en terugslagkleppen natuurlijk ook al veel verbetering is geboekt.

Kortom onder ‘gerelateerd’ treft u op onze site informatie over bijkomende technieken.

Vorige pagina Extra << | Volgende pagina: >> info

Verplichte melding: Onze website maakt gebruik van functionele cookies. Zie eventueel ook onze bijsluiter.