Ook een gasabsorptie warmtepomp berust op hetzelfde principe als de andere warmtepompen die op deze website worden benoemd. Het verschil zit hem hier in de ‘toegevoegde energie uit het net’. Is dat ‘normaal’ elektriciteit om de compressor te laten draaien, bij een gasabsorptie warmtepomp is gas de energie om de compressor te laten werken. De traditionele elektrische compressor is vervangen door een thermodynamische compressor, die door warmte toevoer in staat is om energie te verpompen. Dit noemen we het absorptieproces. Deze
absorptie is een geoptimaliseerd proces waarbij ammoniak, opgelost in water, wordt gebruikt als koudemiddel om warmte te onttrekken aan een warmtebron.
De gasabsorptiewarmtepomp kom je niet snel tegen in een woning. Ze zijn meer bedoeld voor utiliteit, kantoren, zwembaden, industrie maar ook wel voor ‘centraal ketelhuizen’ voor meerdere appartementen.
Is bij de ‘normale’ warmtepomp vaak de bedoeling om van het ‘aardgas’ af te gaan, bij een gasabsorptiewarmtepomp gaat het om ‘minder gas’ verbruiken. Het rendement van de gasabsorptiewarmtepomp is beter dan dat van een HR-ketel 107 ketel.
Als we stellen dat het rendement ‘107%’ (vanaf onder waarde gas bekeken) is van de HR-ketel dan is in diezelfde range het rendement van een gasabsorptiewarmtepomp mogelijk tot 165%
Een gasgestookte warmtepomp is niet uitgerust met een compressor, zoals een elektrische warmtepomp, maar met een tweede kringproces. Dit tweede kringproces maakt gebruik van ammoniak opgelost in water. Het koudemiddel is ammoniak en het absorptiemiddel is water. Het mengsel wordt verwarmd door de gasbrander in de generator (1). Het koudemiddel verdampt en wordt gescheiden van het water. Het water gaat via de smoorklep (2) naar de absorber (3). De ammoniakdamp gaat naar de condensor (4) waar deze condenseert en de condensatiewarmte aan het cv-water afgeeft. De vloeistof gaat via smoorklep (5) naar de verdamper (6) waar ze onder het opnemen van warmte uit de buitenlucht verdampt. De damp gaat daarna naar
de absorber, waar ze in contact komt met het ammoniakarme water. Hier vindt de absorptie van het koudemiddel in de oplossing plaats, waaraan het proces zijn naam dankt. De damp wordt door het water geabsorbeerd, waardoor een ammoniakrijke oplossing ontstaat. De warmte die hierbij vrijkomt wordt evenals de restwarmte van de generator aan het cv-water overgedragen wat het rendement van de warmtepomp verhoogt. De rijke oplossing wordt door de vloeistofpomp (7) naar de generator (1) gebracht en het proces begint weer van voor af aan.
Afbeelding: Scholengemeenschap Caleidoscoop, Leeuwarden.
Vooral bij gebouwen waar veel gas wordt verbruikt zijn gasabsorptiewarmtepompen een uitkomst voor gasbesparing. Natuurlijk zijn ze duurder dan HR-ketels, toch verdienen deze toestellen zich in 5 tot 10 jaar terug*. (* Dit hangt natuurlijk geheel af van de investering / meerprijs t.o.v. HR-ketels het totaal gasverbruik, enz.)
Bovenstaande foto: Een cascade opstelling van lucht/water gasabsorptiewarmtepompen.