Subsidie 2017 warmtepomp -  ISDE

subsidie voor warmtepompenMet de Investeringssubsidie duurzame energie, afgekort ISDE,  kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp (of warmtepompen) Dit is ingevoerd op 1 januari 2016 en blijft, met een kleine wijziging,  gehandhaafd in 2017

Daarnaast is er subsidie voor Zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afgekort RVO, is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Altijd al gedacht om een warmtepomp te nemen? Nu is het dus extra aantrekkelijk om die keuze te maken. Echter een warmtepomp is niet altijd een goede keuze, op onze website leest u meer daarover. U woning moet namelijk wel geschikt zijn voor een warmtepomp. ...


De ISDE is per 1 juli 2017 opnieuw iets aangepast. Een overzicht van de wijzigingen zijn:


Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

Apparatenlijst en subsidiebedrag

Om een keuze te maken is door de overheid een Apparaten lijst warmtepompen opgesteld. De warmtepompen op de lijst zijn apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. Die lijst wordt continue aangevuld met nieuwe merken en types. Dit gebeurt na controle en goedkeuring van nieuw gemelde apparaten door de RVO.  Hierin staat ook het subsidiebedrag per apparaat.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze indicatief tussen de € 500 en € 2.500.

Enkele voorbeelden: **

Warmtepompboiler voor tapwater : 500 euro**
lucht/water warmtepomp van 8 kW: 2300 euro**
brine/water warmtepomp van 8 kW: 2800 euro**
 

Waarom deze subsidie?

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

De Investeringssubsidie duurzame energie voor kleine apparaten voor de productie van duurzame energie komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en is aangekondigd in de Warmtevisie in april 2015. De meerjarige regeling is gestart op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt.
Voor 2016 is er € 70 miljoen subsidie beschikbaar.

 

Opmerking, gunstige bijkomstigheid:

Door de subsidie wordt de zogenaamde ‘terugverdientijd’ natuurlijk korter. Uw investering is immers minder groot doordat u hiervan een gedeelte terug krijgt van de overheid. Ook het feit dat de gasprijs in 2016 gaat stijgen en de elektraprijs wat zakt, maakt dat deze ‘terugverdientijd’ korter wordt.

 

Speel niet voor dagobert ..
 

Let op:  Ga met betrekking tot aanschaf van een warmtepomp niet blind af op de warmtepomp met de meeste subsidie. Immers de subsidie wordt hoger na gelang het vermogen van de betreffende warmtepomp hoger wordt.
Het heeft geen zin om een 30 kW warmtepomp te plaatsen in een woning die bijvoorbeeld maar 8 kW nodig heeft. (U krijgt het dan niet comfortabel). Bovendien is de aanschafprijs van een grote warmtepomp natuurlijk ook hoger dan die met een kleiner vermogen.

 

Tip: Kies een modulerende (Inverter) warmtepomp.
 

Een moderne modulerende warmtepomp heeft, anno 2016, een beter jaar SCOP dan een aan/uit machine.  U kunt dus wel kiezen voor een modulerende warmtepomp die goed in de range zit van het benodigd vermogen.
Stel uw woning heeft een bodem warmtepomp nodig van ongeveer 10 kW (Betafactor 0,8) . Dan kunt u, als voorbeeld, wel de modulerende warmtepomp van 16 kW kiezen (modulatie bereik 4 tot 16 kW) in plaats van de 10 kW solo warmtepomp. 
Deze zal zich zelf afstemmen op wat u woning nodig heeft.

U pakt dan net iets meer subsidie voor een warmtepomp (16 kW)  die past bij uw woning en een beter jaar rendement heeft dan de aan/uit machine (10 kW).  Een ander bijkomend voordeel in dit voorbeeld is dat de Bètafactor van 0,8 ineens een Betafactor van 1.0 wordt.  Het elektrisch element hoeft dus niet te helpen voor bijverwarming als het hartje winter wordt. U zult wel de bronleverancier moeten melden dat u voor 100% dekking gaat. (Meer uitleg over de Bètafactor treft u op onze website)

 

Op de website van de overheid www.RVO.nl  treft u alle informatie over de ISDE;

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie

 


Naast bovenstaande landelijke subsidie is er soms ook provinciaal of lokale subsidie beschikbaar, op de site http://www.energiesubsidiewijzer.nl/  kunt u dit eenvoudig controleren. Tik daar uw woonplaats in en u treft ook de provinciale en lokale subsidies (als die er zijn).

 

subsidie overheid warmtepomp regels

 

Vorige pagina Vergelijk op kosten << | Volgende pagina: >> BRL certificeringsplicht

Verplichte melding: Onze website maakt gebruik van functionele cookies. Zie eventueel ook onze bijsluiter.