De enige site waar vakspecialisten zelf naar refereren!
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

open bron installatie warmtepomp

Eigenlijk is een brine/water warmtepomp in de praktijk vrijwel altijd dezelfde warmtepomp als de water/water warmtepomp.

 

Het onderscheid zit hem in de broninstallatie die aan de warmtepomp zit. Bij een brine/water spreken we van een gesloten bron en bij een water/water van een ‘open bron’.

 

We pompen grondwater omhoog, halen hier energie uit en we brengen het afgekoelde grondwater weer terug in de grond op een andere plaats.

Natuurlijk geld ook hier weer de plicht, het is immers bodemenergie, dat heel de installatie, zowel ondergronds als bovengronds door een gecertificeerd bedrijf (BRL) moet worden uitgevoerd.
Het ondergrondse deel (de bron) mag wel door een ander gecertificeerde uitgevoerd worden dan het bovengrondse deel (de warmtepomp en vloerverwarming).

 

Er zijn installaties waarbij maar één pomp wordt gebruikt en steeds op dezelfde plaats het grondwater wordt gehaald en op de andere plaats gebracht.

 

Er zijn ook installaties met 2 pompen, meestal in een watervoerende zandlaag  (aquifer)  Met behulp van deze pompen kan het grondwater uit de aquifer worden opgepompt en weer in de aquifer worden geïnfiltreerd. ’s Winters wordt winterkoude opgeslagen in de koude bron met een temperatuur van circa 8°C. ’s Zomers wordt het koude grondwater uit de koude bron opgepompt en gebruikt voor koeling van een het gebouw. Het grondwater neemt de warmte uit het koelcircuit in het gebouw op en wordt met een temperatuur van 15 à 20°C in de warme bron geïnfiltreerd.

 

Het rendement van een openbron is dan ook beter dan dat van een gesloten bron.

 

Toch wordt de open bron niet vaak toegepast voor een enkele woning.  Een open bron is namelijk veel duurder in aanleg dan een gesloten bron. Een openbron behoeft ook onderhoud. Terwijl een gesloten bron geen onderhoud nodig heeft.

 

Vaak trekt men de grens bij 70 kW bron vermogen. Boven de 70 kW wordt het vaak een ‘open bron’ en onder de 70 kW een gesloten bron.

Een open bron wordt dus vaak gebruikt voor grote utiliteitsgebouwen maar ook wel voor appartementen complexen, meerdere woningen op één bron. Bij een bron boven de 70 kW is er ook een eis van de overheid dat, over een jaar gezien, er net zoveel energie de bron ingaat dan dat eruit wordt gehaald. Dit moet worden gemeten en geregistreerd.

 

Toen er nog geen vergunningsplicht was, zijn er ook wel mensen geweest die water omhoog pompte uit een waterput, er energie uithaalde en het gebruikte water in een sloot lieten stromen. Dit kan natuurlijk anno 2016 niet meer !

 

Vrijwel altijd wordt het bronwater over een platenwisselaar (scheidingswisselaar) gepompt. Van de scheidingswisselaar naar de warmtepomp is er dan een 2e circuit (vaak met een glycol toevoeging uit zekerheid). Op die manier komt het grondwater nooit in de verdamper terecht. Het grondwater wordt natuurlijk ook gefilterd, anders zou de platenwisselaar verstopt kunnen raken. De filters moeten jaarlijks worden gereinigd.

 

Net als bij de brine/water warmtepomp kan ook met deze installatie PASSIEF worden gekoeld in de zomer. Er is vrijwel geen energie nodig om te koelen (allen die van 2 pompen).

 

Warmtepomp keuze hulp

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Warmtepomp in de vrieskou

Vandaag duiken we in de wereld van warmtepompen en ontdekken we hoe

Is een warmtepomp nog rendabel in 2024?

In 2024 staan we voor belangrijke beslissingen als het gaat om duurzaamheid

Waterstof ketel

In Nederland worden cv-ketels voor het eerst op waterstof gedraaid. Een belangrijke