Een van de oplossingen om ook oudere woningen ‘gasloos’ te maken is hoge temperatuur warmtepompen. Warmtepompen die makkelijk een aanvoertemperatuur van 70 graden kunnen maken. Nu is dat op zich niet het probleem, lastig is het om dit ook zo zuinig mogelijk te doen.
Om dit te kunnen bereiken zijn andere type ‘ koudemiddel’ nodig dan die we in de huidige generatie LT-warmtepompen gebruiken.
Toch worden er al aardige resultaten behaald met bijvoorbeeld ‘propaan’ en ‘ butaan’ als koudemiddel, het kringetje vloeistof, verdampen, gas, condenseren van dit type gas voldoet hiervoor.
Natuurlijk blijft het zo dat hoe groter het verschil in temperatuur van de bron en afgifte hoe meer energie nodig zal zijn om het voor elkaar te krijgen.
Twee traps warmtepomp
Een andere manier die soms toegepast wordt voor hoge temperatuur warmtepompen is een twee traps verwarming.
In de eerste trap gebruikt men een koudemiddel dat de bron van 5°C bijvoorbeeld brengt naar 35°C met een COP van 5. In de tweede trap verhoogt men dit water, met een 2e compressor en ander type koudemiddel, van 35 °C naar 70°C ook met een COP van 5.
Als we dus 4 kW gratis uit de omgeving (bodem of lucht) halen moeten we daar 1 kW bij stoppen (COP 5) en halen er 5 kW uit. Vervolgens gebruiken we deze 5 kW en stoppen daar 1,25 kW bij om 6,25 kW eruit te halen (COP 5). We hebben dan in 2 stappen bron water van 5°C omgezet naar 70°C aan de afgifte kant.
Wat is dan ons werkelijke COP ?
We halen ‘gratis’ 4 kW uit de omgeving, en voegen 1 kW + 1,25 kW = 2,25 kW toe om 6,25 kW te krijgen.
6,25 kW afgifte : toegevoegd 2,25 kW = 2,7 ! COP (rendement 270%)
We zitten dan ongeveer gelijk aan het financieel omslagpunt t.o.v. aardgas. Met andere woorden de energie kosten zijn dan gelijk aan de energiekosten van aardgas (anno 2018). Als gas duurder wordt en stroom goedkoper, wint deze formule het dus van aardgas.
Echter: Deze tweetraps methode vergt wel dat we 2 compressoren in een toestel stoppen, wat de aanschaf weer duur maakt. Overigens wordt in grote industriële vorm deze oplossing al wel toegepast.
Een trap:
Naar alle waarschijnlijkheid gaan we in de toekomst steeds meer (ééntraps) hoge temperatuur warmtepompen (tot 70°C) tegenkomen in de markt. Met namen voor oudere woningen met radiatoren (en niet de mogelijkheid tot een volledig en goede opwaardering van de isolatiewaarde) is dit een oplossing voor de toekomst. Uiteraard zal het energieverbruik daar meer zijn dan in een moderne goed geïsoleerde woning, maar dat is/was natuurlijk met aardgas ook al zo.
Het basisprincipe van de warmtepomp blijft overigens gelijk aan de bestaande warmtepomp, alleen zal er gebruik worden gemaakt van andere type koudemiddel en zal het rendement wat lager zijn dan bij een lage temperatuur warmtepomp. De bron kan evenzo bestaan uit bodem energie, ventilatie lucht, en buitenlucht.