De enige site waar vakspecialisten zelf naar refereren!
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

HR CV -ketel

Omdat Nederland een aardgas-land is weet iedereen wel wat een CV-ketel is…

Een CV-ketel is een toestel waarin aardgas wordt verbrand, met de warmte die vrijkomt tijdens de verbranding van het gas warmen we water op dat door de buizen in onze woning wordt rondgepompt. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

Voorheen hadden we traditionele ketels, toen kwamen de VR verbeterd Rendement ketels, gevolgd door de HR-ketels welke door middel van condensatie warmte een nog beter rendement kregen.

Anno 2016 mogen in Nederland alleen maar HR-ketels meer worden verkocht. Een nieuwe ketel heeft dus gewoon een goed rendement.

Op deze pagina treft je cv-ketel merken

Solo- of Combi ketel

Het eerste verschil wat we maken is ‘solo of combi’;

 

solo ketel met indirect gestookte boilerEen solo ketel zorgt alleen voor verwarming en een combi toestel ook voor warmwater. (afbeelding: solo ketel met indirect gestookte boiler)

 

De combi ketel is verkrijgbaar als doorstroomtoestel of als voorraad toestel.

Bij een toestel met voorraad krijg je sneller warmwater uit de kraan dan bij een doorstroomtoestel.
Het doorstroomtoestel moet nl. eerst nog starten op het moment dat je de kraan opendraait. Dat kost even tijd. Een doorstroomtoestel is wel zuiniger in het gasverbruik voor tapwater. Immers het water van een voorraadtoestel koelt wat af en daarmee verlies je dus wat energie.

 

Een voorraad toestel heeft dus een ingebouwde boiler van 10 tot wel 100 liter, daarin wordt een voorraad tapwater warm gehouden. Vaak gaat, als het tapwater eenmaal op is, deze boiler verder werken als doorstroomtoestel tijdens het tappen.
Een doorstroomtoestel heeft een platenwisselaar waardoor het tapwater stroomt tijdens tappen en het warm CV water wat indirect het tapwater verwarmd. Er zijn ook doorstroomtoestellen waarin zowel tapwater als cv-systeem water door de warmtewisselaar lopen rondom de ‘vlammen’ van de brander.

 

 

Bij woningen die heel veel tapwater comfort eisen wordt meestal een solo ketel gekozen met daarnaast een grote voorraadboiler.  Hoe groter het vermogen van de HR-ketel in KW hoe meer tapwatercomfort deze biedt.  Vaak is voor woningverwarming niet zo veel vermogen meer nodig, vaak is het hoge vermogen van een ketel dan ook bedoeld voor tapwater.

 

Open of Gesloten cv ketel

Een moderne ketel is een gesloten toestel.

 

Voorheen werd er onderscheid gemaakt tussen een open en een gesloten CV ketel. Bij de open cv ketel wordt de lucht die nodig is voor de verbranding van het aardgas, om 1m³ aardgas te verbranden is circa 10 m³ lucht nodig, uit de omgeving gehaald. Bij een gesloten toestel wordt de lucht, middels een ventilator, van buiten gehaald.

 

Gaskeur

 

gaskeurDit keurmerk stelt eisen aan de veiligheid, doelmatigheid en duurzaamheid en installatiegemak van de CV-ketel. Alle ketels zijn getest en hebben het keurmerk Gaskeur. Binnen het Gaskeur zijn weer verschillende categorieën.

  • Gaskeur Hoog Rendement
    Een ketel met HR-label is zuiniger met energie, omdat de CV-ketel condensatiewarmte uit de waterdamp van rookgassen hergebruikt. Er zijn drie klassen. HR 100 staat voor minimaal 100% rendement, HR 104 voor minimaal 104% en HR 107 voor minimaal 107%.
  • Gaskeur Schonere Verbranding
    Ketels met het SV-label zorgen voor een lage Nox-uitstoot en zijn daardoor extra milieuvriendelijk.
  • Gaskeur Naverwarming Zonneboiler
    Met een NZ-label is de CV-ketel geschikt als naverwarmer van een zonneboiler. Omdat de zon niet altijd schijnt, moet het water worden naverwarmd.
  • Gaskeur Comfort Warmwater
    Het CW-label is er alleen voor combiketels. Er zijn zes comfortklassen. Ketels met CW-label voldoen aan belangrijke basiseisen m.b.t. tapdrempel, wachttijd, gelijkmatigheid van temperatuur en rendement. Hoe hoger het cijfer hoe meer comfort.

Modulerende ketel

De aller eerste cv ketels kenden maar twee standen: de verwarming stond aan op vol vermogen of uit. En dat merkte je. Dan was het in de kamer te warm en even later te koud. De temperatuur fluctueerde dus heel erg sterk en er was dus geen sprake van “egale verwarming”. Tegenwoordig kunnen ketels niet alleen op vol vermogen maar kunnen ook “zachtjes” branden, dus met kleine vlammetjes.  Dee ketel kan, in samenwerking met de thermostaat precies het vermogen van de ketel aan passen op de warmte vraag in de huiskamer. Hierdoor zal de temperatuur vrijwel precies op de ingestelde temperatuur zijn. De cv ketels onderscheiden zich nog enigszins op dit punt. Want het is niet mogelijk om de ketel op bijvoorbeeld 1% van zijn vermogen te laten branden. Een ketel met het grootste modulatiebereik geniet vaak de voorkeur. Dus een ketel met een modulatiebereik van 15% – 100% is  beter dan een ketel met een modulatiebereik van 20-100%. Realiseer dat de ketel alleen maar goed kan moduleren als je een daarbij passende thermostaat hebt. Dus geen aan/uit thermostaat maar een thermostaat die de fabrikant (voor dat type ketel) zelf aanbied of een thermostaat van het “opentherm” type (als de ketel deze open standaard ondersteund).

 

Keuze

Anno 2016 zijn de meeste ketels wel betrouwbaar te noemen.

De bekendste merken zijn thans : Nefit, Intergas, Remeha en Vaillant

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Warmtepomp in de vrieskou

Vandaag duiken we in de wereld van warmtepompen en ontdekken we hoe

Is een warmtepomp nog rendabel in 2024?

In 2024 staan we voor belangrijke beslissingen als het gaat om duurzaamheid

Waterstof ketel

In Nederland worden cv-ketels voor het eerst op waterstof gedraaid. Een belangrijke