Warmtepomp prijzen, hoeveel kost een warmtepomp ?

Warmtepomp kosten prijs

Wat is de prijs van een warmtepomp en verdien ik die prijs wel terug?

De prijs van een warmtepomp hangt natuurlijk van een aantal zaken af;

Daarnaast speelt het natuurlijk een rol welke warmtepomp wordt gekozen.

Algemeen overzicht:

Installatie aanschaf + installatie : subsidie:
Hybride met ketel € 3600 - 5500,-* € 1000 - 1500,-
Hybride excl. ketel € 2500 - 4500,-* € 1000 - 1500,-
     
lucht-water warmtepomp € 6.500 - 14.500,-* €2150 - 3400,-
brine/water bodem €12.000 - 21.000,-* €2800 - 4000,-

* De subsidie is nog niet van de aanschaf / installatie afgetrokken

Het rijtje warmtepomp aanschaf + installatie kosten van duurst naar minst duurst:

Is een warmtepomp duurder dan een CV-ketel ?

De aanschafprijs van een warmtepomptoestel is  dus duurder dan van een CV ketel toestel. Een warmtepomp is dan ook een geheel ander soort toestel dan een ketel.  De meeste kosten die u  voor een warmtepomp betaald zitten thans in de ontwikkelingskosten die de fabrikanten maken om een zo goed mogelijk product te kunnen leveren. De verwachting is dat de warmtepomp verkoop prijzen (product prijzen) ter zijner tijd  zullen halveren t.o.v. het niveau nu (2016) .

Wanneer ‘ter zijner tijd’ zal zijn is lastig maar wat in de ‘ketel wereld’  en ‘airco wereld’  is gebeurd zal beslist ook ’n keer in de warmtepompwereld gebeuren. Op het moment dat er ’n paar fabrikanten met prijzen gaan stunten zal het merendeel ongetwijfeld gaan volgen; Die ruimte komt er ook zodra ontwikkelkosten terug nemen en de productie hoeveelheid toeneemt.

Als u vandaag voor een aanschafkeuze staat is het echter niet verstandig om dat tijdstip af te wachten, dat kan nl. 3- maar ook 10 jaar verder zijn.  In de toekomst kijken blijft lastig tot zelfs onmogelijk.

De terugverdientijd van een warmtepomp t.o.v. een ketel ligt thans meestal ergens tussen de 10 tot 16 jaar. Als u voor een nieuwe aanschaf staat bent u dus over het algemeen aan het eind van het nieuwe toestel niet duurder uit geweest dan dat u de keuze voor een warmtepomp niet gemaakt zou hebben. Het onderling prijsverschil tussen de betrouwbare merken is verder niet zo heel erg groot. Daarnaast geldt dat een warmtepomp in een kleinere woning eerder terug verdiend is dan een warmtepomp in een grotere woning.

Tussendoor zijn er ook wat goedkope warmtepompen, voornamelijk geïmporteerd uit China, op de markt geweest, maar die zijn net zo snel weer verdwenen dan dat ze kwamen. Verschillende ondernemers en kopers hebben ‘zich zelf in de vingers gesneden’;  Het rendement, kwaliteit en levensduur bleek erg tegen te vallen. Zo af en toe duiken er nog steeds van die merken op. Vraagt u de verkoper desnoods of u mag spreken met iemand die het aangeboden merk al minstens 5 jaar heeft staan. Het best koopt u een bekend Europees of groot Europees gericht merk ook al zijn die wat duurder.  Goedkoop wordt in de praktijk heel vaak ‘duur koop’.

Op onze pagina Vergelijk op kosten  hebben we een voorbeeld uitgewerkt met berekeningen voor een woning met een GO (gebruiks oppervlak) van 152 m² (redelijk grote woning).

Daar kwam uit:

Stel dat in deze woning ook gekoeld zou worden dan is het resultaat:

Invloed van de warmtepomp subsidie (ISDE)

In bovenstaand rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met de subsidie die er thans voor warmtepompen is.
In dit voorbeeld ontvangen wij subsidie:
HR ketel:  geen
lucht/water warmtepomp van 6 kW:  € 2100,-  (: 15 jaar = 140 euro)
Bodem warmtepomp van 6 kW: € 2800,-   (: 15 jaar = 186 euro)
Hybride warmtepomp van 2 kW:  €1000,- (: 15 jaar = 66 euro)

Het lijstje kosten per jaar,  zonder koelen, wordt dan:

Per saldo is in dit voorbeeld de aanschaf van de HR ketel t.o.v. een bodem warmtepomp over 15 jaar gezien precies even duur.  Wetende dat we langzaam richting een 'all electric' oplossing gaan, bent u dus, door nu te kiezen voor de warmtepomp al gereed voor de toekomst !

De terugverdientijd in dit voorbeeld, tussen ketel en bodem warmtepomp, is dus 15 jaar.
De geboorde bron gaat echter wel 30 jaar mee, dus in het verlengde hiervan zal de 15 jaar daarna de warmtepomp 'n stuk gunstiger uit pakken.    In dit voorbeeld gingen we ook uit van een redelijk grote woning, in een iets kleinere woning verdient de warmtepomp zich sneller terug.  
Overigens geldt ook hier:  Reken eventueel het voorbeeld na met de cijfers die u heeft uit offerte en eigen woning.

Extra aanvulling:

Denkt u bij aanschaf van een warmtepomp ook aan:

 

Vorige pagina Levensduur warmtepomp << | Volgende pagina: >> Energie verbruik berekenen

Verplichte melding: Onze website maakt gebruik van functionele cookies. Zie eventueel ook onze bijsluiter.