Onderhoud, service en inspectie van een warmtepomp

Als u lang plezier van uw warmtepomp wil hebben verdient het aanbeveling om deze jaarlijks te laten inspecteren.

onderhoud en inspectie warmtepompDe inspectie toont aan of er onderhoud nodig is of niet;  Normaliter is er weinig tot geen onderhoud nodig aan een warmtepomp.

Jaarlijkse inspectie kan een hoop narigheid voorkomen! Als er bijvoorbeeld binnenin het toestel een lekkage is kan dit andere materialen aantasten of, als er water in de elektronica komt, zelfs sluiting veroorzaken.

In Europa krijg je standaard  2 jaar garantie op een warmtepomp. Sommige fabrikanten geven van het 2e t/m het 5e jaar nog extra onderdeel garantie. Echter heeft die verlengde garantie (op onderdelen) vaak als voorwaarden dat er jaarlijks een inspectie van de warmtepomp moet plaats vinden.  Het loont de moeite om die inspectie dus te doen, want de inspectie brengt misschien ‘iets aan het licht’ wat anders onopgemerkt zou blijven.. en dan is het meteen nog garantie op het onderdeel als het in het 2e tot het 5e jaar is.

Als u bij een installatiebedrijf een onderhoudscontract afsluit geeft dat meestal ook recht tot een snelle service als er wat stuk gaat, bijvoorbeeld een bezoek binnen 24 uur.

Sommige bedrijven bieden ook een ‘all-in contract’ aan op het moment dat u de warmtepomp koopt. Onderhoud, inspectie en service zijn dan allen inbegrepen in een vast bedrag per jaar. Sommige installateurs en/of servicebedrijven geven u dan zelfs 10 jaar garantie op onderdelen.

Overweeg voor uzelf wat het beste is in uw geval. Er zijn mensen met een ‘duur’ service contract en die hebben ‘nooit iets’  en er zijn mensen zonder contract waar steeds iets stuk gaat. Het is een keuze die u zelf maakt.

Onderhoud en inspectie brine/water, water/water- warmtepomp:

Het verdient aanbeveling om jaarlijks het volgende te doen bij een brine/water en water/water warmtepomp met minder dan 3kg koudemiddel (voor een woning).

Onderhoud en inspectie: lucht/water warmtepomp

Het verdient aanbeveling om jaarlijks het volgende te doen bij een lucht/water warmtepomp met minder dan 3kg koudemiddel (voor een woning).

Onderhoud en inspectie; Doen!  Voorkomen is beter dan genezen ...

praktijk plaatje warmtepomp onderhoud

 

 

 

Vorige pagina Buffervat toepassing << | Volgende pagina: >> Vergelijk op energielabel

Verplichte melding: Onze website maakt gebruik van functionele cookies. Zie eventueel ook onze bijsluiter.