10 meest gestelde Warmtepomp vragen, met een kort antwoord.


1.    Kan een warmtepomp in elk huis worden toegepast?

Ja, dat kan, maar mogelijk zijn er eerst wijzigingen aan de woning nodig. De huidige generatie warmtepompen is voornamelijk gebouwd voor laagtemperatuur afgifte, niet elk huis kan daarmee meteen worden verwarmd. Als u een oudere woning heeft die slecht of zelfs niet geïsoleerd is, dan moet eerst de woning worden aangepakt. Als uw woning wel kierdicht is en goed geïsoleerd: dan is er geen probleem en kan u deze toepassen mits het afgifte systeem ook geschikt is, of wordt gemaakt, voor laagtemperatuurverwarming. Een andere optie is om voor Hybride te kiezen, hierbij laat u de ketel hangen voor de winter en laat u de warmtepomp voor- en naseizoen doen. (Zie eventueel ook de 50 graden test)


2.    Ga ik met een warmtepomp energie besparen?

Ja, met een warmtepomp bespaart u energie, als deze goed gekozen en geïnstalleerd is, bespaart u ook op energie kosten.


3.    Kan ik met een warmtepomp ook tapwater verwarmen?

Ja, een warmtepomp verwarmd ook tapwater: alleen heeft u een voorraad nodig (boiler) om dit tapwater voor u gereed te zetten. Het vermogen van een warmtepomp wordt namelijk vooral gekozen op het verwarmingsvermogen.


4.    Is een warmtepomp duurder in aanschaf dan een cv-ketel?

Ja een warmtepomp is veel duurder in aanschaf dan een cv-ketel.  De verwachting is dat de prijs in de loop der tijd zal dalen maar toch altijd duurder zal zijn dan een HR- ketel.


5.    Welke type warmtepompen zijn er?

Er komen steeds meer verschillende varianten op de markt. Op dit moment is het type lucht/water het meest gekozen systeem. Deze haalt energie uit de buitenlucht, waardeert deze op, en verwarmd daarmee uw woning. Op onze site treft u ook de overige types aan.  
De hoofd indeling is: (bron/doel)
•    buitenlucht/water lucht
•    brine/water
•    water/water
•    ventilatielucht/water
•    lucht/lucht


6.    Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp (of warmtepomp systeem) kan 2 verschillende brandstoffen gebruiken voor de verwarming bijvoorbeeld gas (ketel) en elektriciteit (warmtepomp).


7.    Verdien je een warmtepomp terug?

Vaak wel, maar niet altijd. Vele factoren spelen hierbij een rol.  U treft op onze site wat voorbeelden hierover.


8.    Hoe werkt een warmtepomp?

Het makkelijkst is het om deze te vergelijken met een koelkast. Uit de koelkast wordt warmte onttrokken en deze wordt achter (buiten) de koelkast afgegeven. Een warmtepomp onttrekt warmte uit een bron om deze in uw woning af te geven.


9.    Is het verstandig om nu al een warmtepomp aan te schaffen?

Als het een nieuwbouwwoning betreft is het antwoord ja. Indien het een bestaande woning betreft hangt het van meerdere factoren af en is het antwoord soms ook nee (vraag uw installateur of lees meer op deze website). Als u de financiële middelen heeft om uw woning op te knappen en daarna een warmtepomp te plaatsen is dat natuurlijk wel fantastisch. Uw woning is dan meteen ook toekomstbestendig.


10.    Zijn er ook andere oplossingen als vervanger voor de gasgestookte cv-ketel?

Ja die zijn er, bijvoorbeeld in de vorm van een elektrische ketel, alleen met de huidige elektra prijs en het huidige elektranetwerk zijn deze (nog) niet rendabel en/of haalbaar. Wij zijn ook van mening dat de aardgas mogelijkheid in bestaande woningen nog minstens tot 2050 moet blijven bestaan.
De kosten om nu over te schakelen zijn voor sommige woningen gewoon veel te hoog en voor veel mensen niet op te brengen (anno 2019). Een andere mogelijkheid die zich wellicht in de toekomst aandient is ‘Waterstof. Als waterstof door het aardgasleiding systeem kan worden aangeboden kunnen er ketels worden gemaakt of omgebouwd naar deze vorm. Dat zou al voor 2050 kunnen.

 

Warmtepomp weetjes voor vakman,
 installateur en gebruiker