Warmtepompen gewild: Nathan in Zevenaar houdt alvast rekening met uitbreiding

Administrator (admin) on Jan 12 2019

12 januari 2019, bron Dagblad de Gelderlander.  
ZEVENAAR - Door de energietransitie verwacht Nathan, leverancier van warmtepompsystemen, de komende jaren fors te groeien. Daarom kocht het bedrijf direct de kavel naast zijn nieuwe pand op businesspark 7Poort.

nathan.png

Toen Nathan zich in 2002 in Duiven vestigde, wenste het bedrijf geen gebruik te maken van de centrale stadsverwarming op Centerpoort-Nieuwgraaf. ,,We waren de enigen. Daar hebben we destijds wel discussies met Nuon over gehad”, zegt Wolf Nathan, Chief Executive Officer.

Ook op de nieuwe locatie in Zevenaar is Nathan niet aangesloten op de gezamenlijke verwarming, in dit geval de biomassacentrale op businesspark 7Poort. Nathan, leverancier van warmtepompsystemen verwarmt zijn nieuwe bedrijfspand op het Zevenaarse bedrijventerrein met behulp van een warmtepomp, net als het oude pand in Duiven.

Hoe het werkt

Bezoekers van het bedrijd zien bij binnenkomst direct hoe zo’n installatie eruit ziet. In een hoek van de entree is achter een glazen wand de warmtepompinstallatie zichtbaar. ,,Hier gaat het bij ons om”, wijst Peter Centen, Chief Technical Officer bij Nathan. ,,We leveren niet alleen het apparaat, maar ook vloerverwarming en buizen. Dus het totale systeem. We kunnen in dit nieuwe pand exact laten zien hoe een warmtepomp werkt. Eigenlijk is het een omgekeerde koelkast - zo staat de warmtepomp ook wel bekend. Hij werkt net als de airconditioner in je auto.”

Nathan levert niet alleen warmtepompsystemen, maar leidt ook installateurs op bij de Nathan Academy. Het bedrijf beschikt over diverse klaslokalen en studieruimten. ,,Als toeleverancier zijn wij er niet om installateurs de basiskennis bij te brengen. We scholen mensen bij. De techniek verandert voortdurend. Gaat een apparaat stuk, dan moet een monteur de juiste kennis hebben om de reparatie uit te kunnen voeren. Medewerkers van bedrijven uit heel Nederland, maar steeds vaker ook uit het buitenland, worden hier opgeleid.”

Opleidingsinstituut

In Didam opende eind november het eerste warmtepompcentrum van Gelderland. Dit opleidingsinstituut, InstallatieWerk (IW), is een initiatief van de branchevereniging en moet de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven verkleinen. ,,De branche is aan de late kant”, vindt Nathan. ,,In Nederland zijn inmiddels meer dan 1 miljoen warmtepompen in gebruik. Veel monteurs beschikken niet over de kennis om die te repareren. Ook heb je mensen nodig die nieuwe warmtepompen kunnen installeren.”

Dat aantal groeit de komende jaren fors, verwacht Nathan: ,,We moeten van de overheid allemaal van het gas af, vanwege de energietransitie. De branche moet compleet om. Kennis, kennis, kennis, daar gaat het om.”

Radiatoren

Loet, de vader van Wolf, begon in 1998 met warmtepomptechniek. In Nederland was hij destijds een van de eersten op dit gebied. Nathan was in 1984 in zijn woning in Voorstonden begonnen met zijn bedrijf in radiatoren en vloerverwarming. In 1989 betrok hij een pand in het centrum van Arnhem. Wolf Nathan en Peter Centen namen het bedrijf in 2002 over van Loet. Ze openden een nieuwe vestiging in Duiven. Maar daar was geen mogelijkheid om uit te breiden, vertelt Centen. In oktober vorig jaar opende Nathan zijn nieuwe pand in Zevenaar. ,,Hier hebben we voldoende ruimte plus de mogelijkheid om uit te breiden. We hebben 15.000 vierkante meter gekocht. Daarvan is nu 7.800 vierkante meter bebouwd. De ligging van 7Poort is prima, zeker als straks de A15 is aangelegd.”

Behalve in Zevenaar heeft Nathan vestigingen in 't Harde en in het Belgische Zaventhem. Het bedrijf telt in totaal 150 medewerkers, van wie er 47 in Zevenaar werken.

 

Terug