Meningen, transitie, meningen

Administrator (admin) on Sep 21 2018

21 september 2018 / Blog.
In deze tijd komt het ene transitie verhaal na het ander in het nieuws, ook horen we verschillende sprekers op verschillende podia andere meningen verkondigen. Vaak gaat het hier om sprekers welke een bepaalde business, al dan niet direct zichtbaar, vertegenwoordigen.

Vaak gaat het hier om sprekers welke een bepaalde business, al dan niet direct zichtbaar, vertegenwoordigen. Daarnaast laat politiek en regelgeving zich vaak sturen door lobby uit de bedrijfstak. Een ‘uitvinder’ schuift zijn/haar ‘vinding’ naar voren en probeert daar de norm van te maken en zo vindingen van anderen te blokkeren. Vooral dit laatste kan eerder tegen de transitie werken dan voor. Het wordt langzaam een bos met veel te veel regels waardoor sommige de richting kwijtraken. Ooit is er bijvoorbeeld (mede door lobby) ‘gelijkwaardigheid’ uitgevonden om (goedkope) concurrentie (uit het buitenland) te voorkomen. Zonder gelijkwaardigheidsverklaring kan een product bijna niet meer worden toegepast in nieuwbouwwoningen en die gelijkwaardigheidsverklaring kost heel veel geld voor een fabrikant/importeur (in verband met flinke keuringskosten bij de instanties welke deze mogen verzorgen).  Zo wordt het product toch onnodig duurder?!

Daarnaast worden de gelijkwaardigheidsverklaringen van al die producten op naam en type met specificaties ingevoerd in de EPC/BENG-software. Sta je er niet in met je product dan heb je al snel pech en wordt je niet gekozen.  Al die merken en type in de EPC stoppen kost een hoop moeite en werk. Waarom niet gewoon voor elk product een zeer duidelijk energielabel welke meteen te gebruiken is in een bouwaanvraag / EPC berekening.
Nu komt het bijvoorbeeld voor dat een architect merk X in de EPC heeft ingevoerd en na dat alle bouwvergunning zijn verleend wil de koper, als hij 1 jaar later gaat bouwen, eigenlijk liever merk Y omdat Y nu een aanbieding heeft van een ‘gelijkwaardig label’ product. Dat kan nu dus eigenlijk niet.  Een merkloze EPC, maar wel met duidelijke labels per product zou toch mooier zijn?
De ‘punten telling’ kan gewoon blijven gehandhaafd, maar dan op Label cijfer. De consument kiest dan later het product met minimaal de in de EPC ingevoerde label eis.

Stel daarnaast een eis aan het maximaal energieverbruik per jaar; Ieder kan dan op zijn/haar manier invullen hoe aan de gestelde energie verplichting kan worden voldaan, de ene keer met PV-panelen, de andere keer met drievoudig glas. De een neemt een WTW-unit en de ander gebruikt de ventilatie lucht voor een warmtepomp.  En ja, dan kan het voorkomen dat boven het drievoudig-glas gewoon een rooster zit wat buitenlucht binnenlaat voor ventilatie, precies voldoende voor een gezond binnenklimaat, ook dat moet kunnen al klinkt het vreemd. Dat het allemaal nog niet zo eenvoudig is blijkt wel uit de vele verschillende meningen en publicaties die op ons afkomen, “dit was overigens ook zo’n mening” ha ha..
(Peter v E /  WP-weetjes)

Terug

Go to top

logoWarmtepomp-weetjes, vrijdag 23 augustus 2019

Pagina: - Nieuws blog
Tags:warmtepomp, blog, nieuws, mening, tip, info, toepassing, werking,
Beschrijving: Warmtepomp nieuwsblog, nieuws over warmtepompen en gerelateerde onderwerpen.