‘Ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021 ?’

Administrator (admin) on Mar 28 2018

Het regionaal dagblad 28 maart 2018: Nederlanders zouden vanaf 2021 geen ouderwetse, gasgestookte cv-ketel meer in hun huis mogen plaatsen. De 350.000 cv-ketels die jaarlijks worden vervangen, mogen dan alleen nog worden ingeruild voor een hybride systeem, een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief.

Dat voorstel wordt vandaag gedaan door een brede klimaatcoalitie, bestaande uit vijftien energiebedrijven en milieuorganisaties. Een deel van die partijen zit ook aan tafel bij de onderhandelingen voor een nieuw Klimaatakkoord, waarmee de kans groot is dat dit voorstel in de praktijk wordt gebracht.

In 90 procent van de huizen zit nu nog een cv-ketel, gestookt op Gronings gas. Om het klimaatverdrag van Parijs te halen én de gaswinning in Groningen fors te verlagen, willen de partijen een nieuwe ‘rendementseis’ voor verwarmingsinstallaties invoeren. Dat betekent dat cv-ketels vanaf 1 januari 2021 niet meer volledig op gas mogen draaien.

Lage- en middeninkomens komen financieel in de problemen als zij hun woning zonder gas gaan verwarmen, bleek uit eerder uit onderzoek van Ecorys. Voor een rijtjeshuis kost het naar schatting 18.000 euro om gasloos te worden, werd toen becijferd.

Een hybride waterpomp kost nu 3.500 tot 5.000 euro. Die ketels maken voor een deel gebruik van aardgas. ,,De toepassing van hybride warmtepompen is inmiddels relatief eenvoudig”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI, de brancheorganisatie van installatiebedrijven. ,,De cv-ketel is straks alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.”

Terug

Go to top

logoWarmtepomp-weetjes, vrijdag 23 augustus 2019

Pagina: - Nieuws blog
Tags:warmtepomp, blog, nieuws, mening, tip, info, toepassing, werking,
Beschrijving: Warmtepomp nieuwsblog, nieuws over warmtepompen en gerelateerde onderwerpen.