ISH Frankfurt; Warmtepomp in opmars

Administrator (admin) on Mar 21 2017

21 maart 2017,  Bron "Vakblad warmtepompen";
Wie afgelopen week op de ISH in Frankfurt is geweest zal het beamen; de warmtepomp is bezig aan een enorme opmars in Europa. Op vele stands waren warmtepompen waar te nemen: van bekende merken tot merken waar we nog nooit van hadden gehoord.

Een toestel als de ‘warmtepompboiler’ hebben we in wel 50 verschillende uitvoeringen zien staan, optisch gezien leken deze vaak nog op elkaar ook, vaak zitten de verschillen dan ook in kleine details.  We hadden wel de indruk dat lucht/water warmtepompen veel meer aanbod kwamen dan de warmtepompen die werken op bodemenergie. Sommige bedrijven schonken meer aandacht aan design en andere weer aan techniek.

Met namen Dimplex schenkt heel veel aandacht aan design van de buitenunit welke met wel 100 verschillende panelen verkrijgbaar is, zo lijkt de buitenunit op een mooi tuinornament. Wat ook opviel is dat zij in de buitenunit alleen de verdamper en ventilator onderbrengen en niet de compressor, die komt binnen te staan in een goed geïsoleerde box, zodat er zowel binnen als buiten nauwelijks geluid is waar te nemen van de warmtepomp.

Een enkel merk presenteerde al warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen, gereed voor de toekomst wanneer de eisen strenger zullen worden. Bij de bodemwarmtepompen viel op dat de aandacht steeds meer gaat naar modulerende (inverter) warmtepompen dan naar aan/uit machines.

Spectaculaire vindingen hebben wij niet waargenomen, wel valt het op dat de warmtepomp-wereld elkaar goed in de gaten houdt en waar nodig volgt, daarnaast heeft bijna elk cv-ketel merk vandaag de dag ook een warmtepomp in de aanbieding.

Terug