Geluidsoverlast van warmtepompen binnenkort verleden tijd?

Administrator (admin) on Jul 05 2018

5 juli 2018,  Bron Cobouw; Minister Ollongren van Wonen gaat in het Bouwbesluit snel eisen opnemen over de geluidseisen van warmtepompen. Dat antwoordt de minister op vragen uit de Tweede Kamer, die waren gesteld naar aanleiding van het optreden van een Brabantse echtpaar in het televisieprogramma Kassa

Het stel gaf in de uitzending aan zwaar gebukt te gaan onder de herrie van de warmtepomp van de buren. Die hield hun ’s nachts als een soort ronkende uit hun slaap. De wetgeving stelt nu geen eisen aan de geluidsproductie van warmtepompen en apparaten als airco’s. Maar Ollongren heeft al plannen om het Bouwbesluit  aan te passen aan de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen, Beng. Gelijktijdig wil ze ook duidelijke eisen opnemen over de maximale geluidsproductie van warmtepompen en andere apparatuur, laat ze de Kamer weten.


In de APV kunnen gemeenten nu al eisen stellen Tot het zover is kunnen gemeenten zelf eisen vastleggen in de Algemene Plaatselijke Verordening APV. Behalve in Duitsland worden er in omringende landen nog geen eisen gesteld aan de geluidsproductie van warmtepompen. Er zijn wel Europese richtlijnen (verordening 813/2013), maar die zijn nogal soepel, daar voldoen de fabrikanten volgens de minister gemakkelijk aan.

Om warmtepompen stiller te krijgen hebben fabrikanten verschillende mogelijkheden. Zo kunnen ze grotere compressoren gebruiken zodat de installatie op een lager toerental draait. Een geluidswerende omkasting van de buitenunit is volgens de minister ook een slimme oplossing. Daarnaast kunnen trillingsdempers of een dempende montagebalk worden geïnstalleerd. De positie waar de buitenunit wordt geplaatst is ook heel bepalend voor de overlast voor de omgeving en directe buren. De minister wil haast maken met aanpassing van de regels omdat ze een grote rol ziet voor de warmtepomp in de aardgasloze wijken.

Terug