Coalitie verdeeld over afschaffen cv-ketel

Administrator (admin) on Mar 30 2018

Regionaal dagblad 30 maart 2018; De regeringspartijen zijn het niet met elkaar eens over het voorstel om de klassieke cv-ketel vanaf 2021 te verbieden. Coalitiepartijen D66 en CDA reageren positief, terwijl VVD het plan ‘bizar’ noemt. ,,Dit jaagt de consument alleen maar op enorme kosten.”

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz wil niets weten van een wettelijke verplichting per 2021 voor duurzame verwarmingsinstallaties. ,,Het is bizar om al binnen drie jaar een verbod te eisen op cv-ketels. Dit jaagt de consument alleen maar op enorme kosten, terwijl eerst toch echt de sector aan de bak moet. Ontwikkel maar betaalbare alternatieven voordat je dit afdwingt. Een wettelijke verplichting smoort ook elke vernieuwing in de kiem. Dit is niet hoe we de energietransitie moeten vormgeven.”

Coalitiepartijen D66 en CDA reageren juist positief. Volgens D66’er Rob Jetten zullen de prijzen van energiezuinige installaties snel zakken wanneer ze op grote schaal worden geplaatst. ,,Bovendien gaat de energierekening fors omlaag. En waar dat nodig is, moeten we ook kijken of we het voor mensen financieel extra aantrekkelijk kunnen maken.”
CDA-Kamerlid Agnes Mulder denkt dat het voorstel van de brede klimaatcoalitie ‘mogelijk bijdraagt’ aan het plan van aanpak van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om de gasketel uit te faseren. Coalitiepartner ChristenUnie vindt het 'goed voor het klimaat en voor Groningen dat actief wordt nagedacht over manieren om van het gas los te gaan', zo laat CU-Kamerlid Carla Dik-Faber weten.
'Veel mensen kunnen dit niet ophoesten'
De PvdA in de Tweede Kamer plaatst vraagtekens bij de uitwerking van het voorstel. ,,Er zijn mensen die moeiteloos een warmtepomp aanschaffen en hun woning isoleren”, zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag. ,,Die hoesten zo 10.000 tot 20.000 euro op. Maar heel veel mensen kunnen dat niet. Er moeten hele goede financieringsarrangementen komen, zodat iedereen mee kan doen.”
De PVV vindt het helemaal niet nodig om klimaatmaatregelen te nemen. ,,We moeten stoppen met dit peperdure, zinloze klimaatbeleid”, zegt PVV-Kamerlid Alexander Kops. ,,We moeten af van het Groningse gas , daar is iedereen het over eens. Maar dat is wat anders dan dat er helemáál geen gas, dus ook niet geïmporteerd gas, gebruikt mag worden.”

Redactie: Niet dat het van waarde is maar ook Warmtepomp-weetjes voelt niets voor de verplichting. De markt zal zich zelf wel ontwikkelen.

Terug